preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vjekoslav Klaić" Garčin

Login
Tjedni menu
RASPORED INFORMACIJA UČITELJA PREDMETNE NASTAVE


 

Kalendar
« Prosinac 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Tražilica
Anketa
Upisuješ li svoje podatke u neku od
tražilica da vidiš koji su podaci o tebi dostupni na internetu?



KNJIŽNICA-radnovrijeme

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE
Autor: Sanja Kljajić, 25. 10. 2017.

Prije nego vam ispripovijedamo kako smo ove godine obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje odmah na početku želimo zahvaliti obitelji učenice Melani Bukvić koja nas je toplo primila kako bi se svi učenici upoznali sa pripremom domaćeg slavonskog kruha.

Melanina baka Elizabeta nam je ispripovijedala što je učinila uvečer i rano ujutro prije nego što smo došli, a tako se to uvijek radilo kada se domaći kruh ujutro peče.

Navečer se prosije brašno u koritu.  U sredini korita se dobro izmiješa izmrvljeni kvas s mlakom vodom i dijelom brašna. Pusti se preko noći da kvas raste. Ujutro rano cijela količina brašna, dignuti kvas, germa, sol i mlaka voda se zamijesi. Tijesto se pokrije  i ostavlja da se diže u toploj prostoriji. Krušna peć se odloži i loži drvima (oko 2 sata) dok se tijesto diže.

Kada je peć već skoro dovoljno zagrijana tijesto se dijeli na dijelove. Najveći dio tijesta razdvaja se u kruhove. Kruhovi se stavljaju u korpice, utople i ostavljaju da se ponovno počnu dizati. Odvaja se maleni dio tijesta za kvas i ostavlja za sljedeću pripremu kruha. Manji dio tijesta odvaja se za lepinje. Buduće lepinje se prekriju i ostave dizati.

Mi smo stigli kada je peć bila skoro spremna za pečenje kruha pa smo sve pomno pratili što bake rade. Baki Elizabeti pomagale su baka Ružica Hošnjak i baka Eva Bukvić.

Iz krušne peći se izgrće žar lopatom za izgrtanje žara, omete se i očisti omelom. Lepinje se stavljaju peći prije kruha kako bi se provjerilo da li je peć dovoljno zagrijana. Stavljaju se jedna po jedna (prethodno razvaljana) na lopatu i zarezuju u sredini nekoliko puta ta stavljaju peći. Osim suhih lepinja u Zadubravlju se peku i lepinje namazane smjesom jaja i kajmaka.

 Lepinje su bile  pečene  za 10 minuta i vade se iz peći.

Kruhovi se iz korpica se vade jedan po jedan i stavljaju peći. (Kruhovi će biti pečeni za dva sata.)

Uslijedila je gozba! Bake su izrezale lepinje i jedan dio namastile zagrijanom masti. Suhe lepinje smo mazali posluženim  namazima- svatko po vlastitom izboru. Baka Elizabeta nam je donijela i „lepinjice na masti“ (lepinjice koje su pečene u dubokoj masnoći), a kušali smo i kroasane koje je pripremila. Uživali smo u okusima i mirisima domaće hrane. 

Došli su i mnogi članovi obitelji, rodbine pa i susjedi kako bi nas vidjeli i družili se s nama. Ovo je bio zanimljiv i radostan dan učenja.






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
 

Album

Popis postojećih albuma:


Naziv albuma
Kreirao
Datum


Sanja Kljajić
8. 5. 2018. 09:10
Sanja Kljajić
16. 2. 2018. 17:48
Sanja Kljajić
23. 12. 2017. 20:35
Sanja Kljajić
25. 10. 2017. 22:01
Sanja Kljajić
11. 10. 2017. 10:01
Sanja Kljajić
23. 3. 2017. 11:44
Sanja Kljajić
10. 5. 2016. 17:45
Sanja Kljajić
23. 4. 2016. 22:11
Admin
22. 4. 2015. 21:44
Admin
11. 4. 2015. 18:44
 
21. 1. 2015. 20:46
 
6. 11. 2014. 17:41
 
5. 5. 2014. 10:30
 
3. 3. 2014. 16:43
Admin
24. 2. 2014. 22:07
 
11. 2. 2014. 21:41
 
11. 2. 2014. 21:35
 
9. 2. 2014. 23:36
 
28. 10. 2013. 21:51
Admin
28. 10. 2013. 21:45
 
28. 10. 2013. 21:32


preskoči na navigaciju