preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vjekoslav Klaić" Garčin

Login
Tjedni menu
RASPORED INFORMACIJA UČITELJA PREDMETNE NASTAVE


 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Tražilica
Anketa
Upisuješ li svoje podatke u neku od
tražilica da vidiš koji su podaci o tebi dostupni na internetu?



KNJIŽNICA-radnovrijeme

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Svjetski dan Nutelle i pizze
Autor: Sanja Kljajić, 18. 3. 2019.

Svjetski dan Nutelle obilježava se 5.2. Izmislio ju je Pietro Ferrero još četrdesetih godina. Nutella se prvotno prodavala u čvrstom obliku, odnosno rezala se na komade i tako posluživala na kruhu. Godine 1963. Pietrov sin Michele Ferrero odlučio je usavršiti Supercremu s namjerom širenja branda Europom. Promijenjeni su neki sastojci, slika i ime proizvoda ("Nutella" – od engleske riječi "nut" što znači lješnjak) te logo koji je ostao nepromijenjen sve do danas.Obilježavanje dana Nutelle počelo je vrlo skromno. Američka gastro-blogerica Sara Rosso zaljubljena u Nutellu odlučila je da Nutella treba imati svoj praznik. Tako se 5. veljače 2007. dogodio prvi Dan Nutelle! Vojska obožavatelja ovog božanskog namaza okupila se oko njene inicijative i počela dijeliti svoju strast na društvenim mrežama. Svakog 5. veljače bilo je sve više fotografija, recepata i poruka.2015. godine Sara je Svjetski dan Nutelle prepustila Ferreru, samom proizvođaču Nutelle, a cijelu priču o njenoj ideji možete pročitati na Sarinom blogu When I Have Time.

Međunarodni dan pizze se slavi 9. veljače i povodom toga vam donosimo nekoliko činjenica o tom jelu koje dosad niste znali.Uobičajneo je mišljenje da pizza potječe iz Italije. no, to nije točno. Smišljena je još u antičkoj Grčkoj čim su Grci usavršili ‘tajnu’ miješanja brašna s vodom. Isprva je to bio plosnati kruh koji se pekao ispod užarenog kamena, a drevni ‘pizza-masjtori’ premazivali su ga uljem pomiješanim sa začinima. Izgled kakav nam je danas poznat, poprimila je vjerojatno tek negdje krajem 16. ili početkom 17. stoljeća, kada je iz Amerike u Europu stigla rajčica, bez koje danas pizzu gotovo ne možemo zamisliti. U 18. stoljeću, ova ‘pogača premazana umakom od rajčice’ stiže do Napulja, u Italiji, i vješti trgovci namirisali su potencijal: pizza se, već tada pod tim imenom, počela peći i prodavati po trgovima. Bila je deblja nego ova koju danas spravljamo, i bila je odličan način da sirotinja zavara glad – debelo reš pečeno tijesto premazano tankim slojem umaka od rajčice. Ukusno i jeftino. 889. godine kraljica Margherita Savojska je posjetila Napulj i vidjela kako mnogo ljudi jedu nešto njoj nepoznato. Bila je radoznala, ali, s obzirom da obroci koji su dobri za seljake nisu dovoljno dobri i za jednu kraljicu, dvorski kuhar je odlučio da pizzu prilagodi kraljevskim nepcima. Na tijesto je stavio rajčicu, mozzarellu i svježi bosiljak, navodno inspiriran bojama talijanske zastave (crvena, bijela i zelena). To je, naravno vjerojatno samo romantizirana verzija, jer je puno vjerojatnije da je kraljevski kuhar na novo jelo koje je kraljica trebala probati stavio provjerenu kombinaciju sastojaka. Pizza je, naravno, dobila ime Margherita (sasvim prikladno). I, tako je sve počelo…






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju